Een vraag? Vraag er maar op los. Een vraag? Vraag er maar op los.

Een vraag? Vraag er maar op los.

Een vraag? Vraag er maar op los. Een vraag? Vraag er maar op los.

Hoe moet ik mijn matras onderhouden?

Door de kamer te luchten.


Een gezonde slaapkamer wordt regelmatig gelucht. Het is een goede gewoonte om 's morgens bij het opstaan het raam open te zetten, ook in de winter, zodat er frisse lucht binnen kan komen. Hiermee voorkom je niet alleen winterse virussen, maar verminder je ook het risico op allergieën voor stof en huisstofmijt.
Het is beter voor je matras om eventjes te wachten voordat je je bed opmaakt, zodat het kan luchten terwijl het raam open staat.
In de lente, als de verwarming uitstaat, kun je het raam best de hele dag open laten staan zodat de kamer echt flink doorgelucht wordt.
Dat open raam zorgt er ook voor dat er minder risico op schimmel is in de slaapkamer, wat best vaak voorkomt.
Het onderhoud van je matras is nauw verwant aan het onderhoud van je slaapkamer. Zeker als je met een huisdier in bed slaapt.


Door je bed te stofzuigen.


Goed voor je bed zorgen is net zo belangrijk als je kamer luchten. Het matras ligt op een bedbodem en samen geven ze je de steun die je nodig hebt. Voor het onderhoud van je bed is het goed om dat ook één keer per maand te luchten.
Haal het matras eraf en open de ramen. Met de stofzuiger haal je het stof en de huisstofmijt in en om je bed grotendeels weg. Dat is ook goed voor je matras. Met de stofzuiger kun je een groot deel van het stof eruit halen.


Door de lakens regelmatig te verschonen.


Lakens spelen ook een rol bij een goed onderhoud van je matras. Als je je bed schoon en fris wilt houden moet je regelmatig je lakens verschonen, zelfs als je een dekbed gebruikt. Het is een goede gewoonte om ongeveer elke twee weken je lakens te verschonen, hoewel dat wat vaker of minder vaak kan zijn naar gelang je bijvoorbeeld 's morgens of 's avonds doucht.

In ieder geval hoort het bij het onderhoud van je bed en matras om je lakens regelmatig te verschonen. Vergeet daarbij niet ook het hoeslaken te vervangen, dat samen met de molton de enige bescherming van je matras is. En daarmee zijn we bij het volgende punt aanbeland.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0