Een vraag? Vraag er maar op los. Een vraag? Vraag er maar op los.

Een vraag? Vraag er maar op los.

Een vraag? Vraag er maar op los. Een vraag? Vraag er maar op los.

Hoe moet ik mijn matras beschermen?

Als je wilt dat je matras lang meegaat, is het cruciaal dat je het goed onderhoudt en daar hoort schoonmaken ook bij. Zoals alles wat we dagelijks gebruiken, wordt ook je matras vies.
Omdat je je matras niet bij elke vlek kunt vervangen, moet je dus oplossingen vinden om het schoon te maken. Maar zonder je matras te beschadigen en zonder al te veel rompslomp.

Voor de modellen met een afneembare hoes, kun je de hoes gewoon in de wasmachine stoppen, volgens de aangegeven wasinstructies. Was de hoes niet warmer dan op 30° om te voorkomen dat hij krimpt.

Voor de modellen waar de hoes niet afgenomen kan worden, kun je de onderstaande methoden gebruiken:

Het matras schoonmaken met soda

Je kunt soda tegenwoordig bij de meeste supermarkten en drogisterijen kopen. Doe voor het schoonmaken eerst een paar huishoudhandschoenen aan. Meng in een teiltje twee liter warm (maar niet kokend) water en 2 scheppen soda. Dompel een schone spons in dit mengsel en poets daarmee over de vlekken op je matras. Maak een schoon washandje nat onder de kraan, wring het goed uit en dep daar de schoongemaakte plek mee af. Probeer het matras niet al te nat te maken. Om het matras te drogen, wrijf je met een droge washand over de behandelde plek. Daarna kun je het met een haardroger verder drogen. Je kunt ook talk op de natte plek strooien. In dat geval moet je wel acht uur wachten voordat het droog is. De talk haalt ook eventuele geurtjes van vochtigheid weg. Dit is eveneens het aangewezen moment om de kamer te luchten. Soda werkt als een natuurlijk wasmiddel.

Het matras schoonmaken met een stoomreiniger

Schoonmaken met behulp van soda is goedkoop en doeltreffend, maar er zijn nog andere oplossingen. Als je een stoomreiniger hebt, kun je die gebruiken om je matras schoon te maken. Als de vlekken niet te hardnekkig zijn, worden ze door de stoom op natuurlijke wijze ontbonden. Het kan een goed idee zijn om eerst het hele matras schoon te zuigen met de stofzuiger, dan de hardnekkigste vlekken met soda te bewerken en daarna het hele matras met de stoomreiniger te behandelen.

En als je geen stoomreiniger hebt? Ook geen probleem. Je kunt er heel makkelijk een huren. Je kunt hem van tevoren reserveren en als je klaar bent, breng je hem gewoon terug. Met deze praktische en doeltreffendre apparaten wordt het schoonmaken van je matras erg eenvoudig.

Het matras schoonmaken met azijn

Azijn is een wondermiddel. Je kunt het overal voor gebruiken, het is een goedkoop natuurproduct dat je absoluut in huis moet hebben. Je kunt er dus zelfs je matras mee schoonmaken. Daarvoor meng je 500 ml azijn met 200 ml lauw water en 2 soeplepels afwasmiddel. Breng met een sponsje dit mengsel aan op de hardnekkigste vlekken, maar zonder te hard te poetsen. Daarna gebruik je net als met de soda, een schoon, nat washandje om de azijn weg te deppen. Gewoon laten opdrogen en klaar is Kees. Om het matras sneller te laten drogen kun je ook weer de haardroger erbij halen. Azijn is tevens ontsmettingsmiddel en is erg eenvoudig te gebruiken. Met een natte spons of doek en wat koud water kun je er van alles mee schoonmaken. Daar komt nog bij dat het een natuurproduct is, dus dat het milieuvriendelijk is. Het is ook erg geschikt om wijnvlekken te verwijderen.

Elke vlek zijn eigen schoonmaakmiddel

Het is goed om te weten dat bepaalde vlekken een specifieke behandeling nodig hebben. Als je graag in bed ontbijt, is het handig te weten dat je een koffievlek kunt verwijderen door een mengsel te gebruiken dat voor de helft uit azijn en voor de helft uit alcohol van 90° bestaat. Een chocoladevlek krijg je weg met wat zeepwater en azijn. Voor inktvlekken gebruik je citroensap.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0